Krůtí maso se šípkovou omáčkou a knedlíkem II
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 800 g Krůtí maso
 - 1 g Perník
 - 200 g šípková zavařenina
 - 100 ml Víno červené
 - 1500 ml Hovězí vývar základní
 - 200 ml Pomerančová šťáva
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Tymián čerstvý
 - 1 ks Celer bulvový
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1 ks Skořice celá
 - 1 ks Badyán
 - 1 ks Knedlík houskový
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce rajský protlak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 1324 mg
 - Bílkoviny 48 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 116.6 mg
 - Draslík 1424.2 mg
 - Vláknina 19983.4 mg
 - Vitamín A 19983.4 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 106.7 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mrkev, petržel, celer nakrájíme na kostičky. Smícháme je s červeným vínem a polovinou šípkové zavařeniny a s pomerančovou šťávou. Přidáme tymián, majoránku, nové koření, badyán, skořici, bobkový list a pepř. Do této směsi naložíme přes noc krůtí maso.
 - 
                                2
Druhý den krůtí maso vyjmeme. Marinádu přecedíme, aby byla tekutina a zelenina zvlášť.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci rozpálíme sádlo a opečeme na něm slaninu na kostičky a cibuli nakrájenou na hrubo dosklovita.
 - 
                                4
Přidáme krůtí maso a opečeme ho ze všech stran. Poté maso vyjmeme a na jeho místo dáme cukr krystal, který necháme zkaramelizovat a poté přidáme zeleninu i koření z marinády. Orestujeme ji a poté ji zalijeme šťávou z marinády a přidáme zbylou šípkovou zavařeninu. Přidáme i rajský protlak.
 - 
                                5
Do hrnce vrátíme maso a zalijeme vývarem tak, aby bylo maso ponořené. Vaříme aspoň hodinu doměkka (záleží na velikosti masa).
 - 
                                6
Poté maso vyjmeme a omáčku rozmixujeme. Osolíme a opepříme podle chuti, pokud je potřeba ochutíme citronovou šťávou.
 - 
                                7
V případě potřeby zahustíme strouhaným perníkem.
 - 
                                8
Knedlík nakrájíme na plátky a napaříme, krůtí maso nakrájíme na tenké plátky.
 - 
                                9
Na talíře rozložíme knedlíky a plátky masa, zalijeme omáčkou a podáváme.