Americký čokoládový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 175 g Margarín
  • 90 g Čokoláda na vaření
  • 300 g Cukr třtinový
  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 400 g Cukr krupice
  • 175 ml Voda pitná
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 578 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 244 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 90.3 mg
  • Draslík 113.7 mg
  • Vláknina 1147.2 mg
  • Vitamín A 1147.2 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Čokoládu s vodou za stálého míchání rozpustíme. Vychladíme. V míse ušleháme změklý tuk a cukr. Přidáme celá vejce a znovu šleháme.

  • 2

    Zašleháme i měkkou čokoládu. Smícháme mouku, jedlou sodu a prášek do pečiva. Vmícháme do základu s čokoládou. Když se všechno pravidelně promíchá, přidáme vanilkový cukr a zakysanou smetanu.

  • 3

    Směs rozdělíme do 3 koláčových forem. Pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 190 °C, až směs nabude, je pružná a začíná se uvolňovat od formy.

  • 4

    Dorty vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  • 5

    Připravíme americkou polevu: v žáruvzdorné nádobě smícháme všechny přísady. Nádobu dáme nad nádobu s horkou vodou a šleháme elektrickou metlou asi 12 minut, až je směs bílá, hustá a drží špičky.

  • 6

    Polovinu polevy použijeme na spojení tří vrstev, pak potřeme zbytkem polevy povrch i strany dortu. Vidličkou vytvarujeme na polevě špičky.

Komentáře k receptu