Dýňová krémová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 170 g Mrkev kořen
  • 140 g Zázvor celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Chilli koření mleté
  • 2 ks Cibule
  • 3 špetka Pepř bílý
  • 1.5 l Bujón zlatý zeleninový
  • 1.4 dl Kokosové mléko
  • 1 kg Dýně Hokkaidó
  • 0.5 polévková lžíce Cukr třtinový
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1162 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 155 g
  • Sodík 240 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 181 mg
  • Vláknina 11052.7 mg
  • Vitamín A 11052.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žlutou dýni omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle. Očistíme a omyjeme mrkev, cibuli a zázvor. Cibuli pokrájíme nadrobno, zázvor nakrájíme na velmi tenké hranolky a mrkev na kolečka. V hrnci si rozehřejeme olivový olej (2 lžíce), na něm zpěníme cibuli, přidáme dýni s mrkví a za stálého míchání restujeme asi 3-4 minuty. Poté přilijeme 1.5 dl zeleninového bujónu a pod pokličkou zeleninu dusíme asi 10-15 minut doměkka. Podušenou zeleninu ochutíme solí, chilli kořením, mletým zázvorem, bílým pepřem a cukrem. Promícháme a přilijeme kokosové mléko. Zmírníme teplotu a pomalu vaříme asi 35 minut.

  • 2

    V pánvi si rozpálíme olivový olej (1 dl), na něm osmažíme zázvorové hranolky dočervena. Vyjmeme je z omastku a na papírové utěrce je necháme okapat.

  • 3

    Měkkou dýni rozmixujeme do hladkého krému. Hustou polévku nalijeme do talířů, do každé porce zlehka přimícháme lžíci kokosového mléka, ozdobíme zázvorovými křupavými hranolky a podáváme.

Komentáře k receptu