Štědrovečerní solená treska
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 231 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 396 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 27.8 mg
 - Draslík 636.4 mg
 - Vláknina 7037.2 mg
 - Vitamín A 7037.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.2 mg
 - Vitamín E 4.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušenou, solenou tresku vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a máčíme 24 hodin, během této doby vyměníme alespoň 5x vodu. Slijeme, odstraníme kůži a maso jemně natrháme. Vložíme do mísy a zatím odložíme.
 - 
                                2
Polovinu oleje zahřejeme ve větší pánvi, přidáme plátky cibule a smažíme, až cibule zesklovatí. Přendáme i s olejem do misky.
 - 
                                3
Do stejné pánve nalijeme zbytek oleje, rozpálíme, přidáme drcený česnek a 2 minuty smažíme. Přidáme konzervovaná rajčata i se šťávou a vaříme asi 20 minut na středním ohni, občas promícháme, až se tekutina částečně odpaří a zhoustne.
 - 
                                4
Do velké pánve se silným dnem nasypeme nakrájené mandle, v jedné vrstvě a pražíme několik minut do zlatohněda. Přidáme plátky nakládaných čili papriček jalapeňo a zelené olivy plněné papričkou. Vmícháme kousky ryby, rajčata a 20 minut povaříme, občas zamícháme, až je směs téměř suchá.
 - 
                                5
Okořeníme dle chuti, přidáme petržel, cibuli a ještě 3 minuty povaříme. Ozdobíme petrželí a podáváme v nahřátých miskách s křupavou houskou.