Čokoládovo-kávový dort s omáčkou z likéru Kahlúa
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 250 g Čokoláda hořká
 - 80 g Mandle
 - 200 g Cukr krupice
 - 100 ml Likér Kahlua
 - 120 ml Káva Espresso
 - 6 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Droždí
 - 2 ks Cukr vanilka
 - 5 ks Ořechy vlašské
 - 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 2 polévková lžíce Solamyl
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 841 kcal
 - Sacharidy 54 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 209 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 54 g
 - Cholesterol 174 mg
 - Draslík 586.7 mg
 - Vláknina 12413.6 mg
 - Vitamín A 12413.6 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 2.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 28.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve rozklepneme vejce a oddělíme bílky od žloutků. Žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem utřeme do pěny.
 - 
                                2
V kastrůlku při nízké teplotě rozehřejeme v kávě čokoládu. Odstavíme a necháme mírně vychladnout. Poté přidáme žloutky s cukrem, maizenu, 180g másla, mleté mandle a kvasnice. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
 - 
                                3
Dortovou formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme 3/4 těsta a pečeme v troubě předehřáté na 210C asi 15-20minut.
 - 
                                4
Upečený dort necháme vychladnout, poté vyjmeme z formy a rozkrojíme na dva pláty. Spodní část potřeme zbytkem čokoládové směsi, zakryjeme druhým plátem a necháme vychladit v lednici.
 - 
                                5
Likér Kahlúa smícháme se smetanou ke šlehání a nalijeme na dort. Dozdobíme polovinami vlašských ořechů.