Mexické hovězí žebírka
Suroviny
- 450 g Cibule
 - 5 g Sůl
 - 3 g Zázvor mletý
 - 3 g Pepř cayenský
 - 250 ml Pivo světlé 10% 3,9% obj.
 - 750 ml Omáčka k masu mexická
 - 40 ml Šťáva citrónová
 - 2 kávová lžička Kmín mletý
 - 5 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Hovězí žebra
 - 3 polévková lžíce Cukr třtinový
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Omáčka pikantní worcesterová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1020 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 72 g
 - Sodík 543 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 177.5 mg
 - Draslík 832.8 mg
 - Vláknina 3475.7 mg
 - Vitamín A 3475.7 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.4 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na marinádu smícháme mexickou omáčku, světlé pivo, citronovou šťávu, worcesterskou omáčku, nakrájenou cibuli, drcený česnek, hnědý cukr, kmín a zázvor. Maso vložíme do marinády, několikrát je obrátíme, volně přikryjeme a necháme 1-2 dny v chladničce marinovat.
 - 
                                2
Maso z marinády vyndáme, marinádu uchováme, maso osušíme papírovými ubrousky.
 - 
                                3
V pekáči rozpálíme olej a maso na něm dohněda smažíme ze všech stran.
 - 
                                4
Pokud užíváme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Přilijeme marinádu, přikryjeme a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne. Podle potřeby maso během úpravy podléváme teplou vodou. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso).
 - 
                                5
Pekáč vyjmeme z trouby a necháme 15-20 minut stát. Maso nakrájíme na plátky. Šťávu okořeníme cayenským pepřem, případně solí a prohřejeme ji. Maso narovnáme na mísu a zalijeme šťávou.