Sépie s žampiony
Suroviny
- 100 g Brokolice
 - 80 g Hrášek
 - 100 g Květák
 - 80 g Mrkev kořen
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 250 g Nudle rýžové
 - 400 g Sépie
 - 80 g Kukuřice
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Šalotka
 - 3 stroužek Česnek
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1.5 dl Vývar drůbeží
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Olej sezamový
 - 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 - 4 polévková lžíce Omáčka sojová světlá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 649 kcal
 - Sacharidy 93 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 1522 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 91 g
 - Cholesterol 118 mg
 - Draslík 1066.2 mg
 - Vláknina 9095 mg
 - Vitamín A 9095 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 60.8 mg
 - Vitamín E 1.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sépie dobře očistíme, odstraníme zobáčky, osušíme, podélně rozkrájíme. Výrazněji osolíme (1 lžíce) a necháme 2 - 3 minuty odležet. Znovu omyjeme, pokapeme citronovou šťávou, znovu necháme odležet 10 minut. Sépie vaříme v litru vody, do které jsme dali lžičku soli přibližně 4 - 6 minut. Necháme je okapat, znovu osolíme (1 lžička) a opepříme (1 lžička), poté pokrájíme na menší kousky.
 - 
                                2
Omyjeme květák, brokolici a rozdělíme je na růžičky. Mraženou kukuřici s hráškem a mrkví promyjeme pod horkou vodou, necháme odkapat. Česnek se šalotkou očistíme. Šalotku drobně pokrájíme, česnek prolisujeme. Kukuřičný škrob Maizenu rozmícháme v drůbežím vývaru.
 - 
                                3
V hrnci uvedeme do varu litr vody, vložímeme tenké rýžové nudle a necháme je pod pokličkou odstát 4 - 5 minut (podle návodu), poté je scedíme. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme, žampiony očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky.
 - 
                                4
Na dresink smícháme 2 lžíce sezamového oleje, 4 polévkové lžíce sójové omáčky se 3 lžícemi rýžového vína, prolisovaným česnekem a petrželí.
 - 
                                5
V hrnci rozpálíme olej s máslem, na něm zpěníme šalotku, přidáme k ní žampiony i ostatní připravenou zeleninu. Zprudka restujeme za stálého míchání 2 - 3 minuty. Přidáme sépii, přimícháme dressing, dobře promísíme a necháme přejít varem.
 - 
                                6
Vmícháme nudle, případně dochutíme solí, pepřem a podáváme.