Azerbájdžánský Ljula-Kebab
Suroviny
- 600 g Skopová plec
 - 50 g Cibule
 - 4 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
 - 200 ml Kečup ostrý
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 12 ks Cibulka jarní
 - 6 ks Okurky nakládané
 - 1 ks Citrony
 - 3 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 777 kcal
 - Sacharidy 65 g
 - Tuky 47 g
 - Sodík 7008 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 53 g
 - Cholesterol 26 mg
 - Draslík 488.4 mg
 - Vláknina 21120.8 mg
 - Vitamín A 21120.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.3 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté prorostlé maso ze skopové plece nakrájíme na kostky, oloupanou cibuli na čtvrtky a společně 2x umeleme na masovém strojku.
 - 
                                2
Umletou směs dáme do mísy, přidáme sůl, pepř, citronovou šťávu a podle chuti prolisovaný česnek, dobře spolu promícháme, přikryjeme a dáme na 3 hodiny do chladničky proležet.
 - 
                                3
Z hmoty utvoříme šištičky, které napícháme na rožeň a opékáme nad žhavým dřevěným uhlím asi 15 minut, nebo je pečeme pod grilem, nebo v pánvi na oleji.
 - 
                                4
Upečené kebaby sesuneme z rožně na nahřátou mísu, posypeme sekanou petrželkou a obložíme jarní cibulkou, podélně čtvrcenými nakládanými okurkami a plátky citronu. Jako příloha se hodí bílý chléb.
 - 
                                5
Zvlášť v omáčníku podáváme ostrý kečup smíchaný s osolenou zakysanou smetanou v poměru 1:1.