Libanonská kuřecí prsa plněná ovocnou rýží
Suroviny
- 250 g Švestky sušené
 - 300 g Rýže
 - 700 g Kuřecí prsa
 - 100 g Oříšky piniové
 - 100 g Hrozinky
 - 80 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 špetka Nové koření
 - 1 špetka Hřebíček
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 1.1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Med včelí
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 0.69 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 782 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 184 g
 - Sodík 411 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 52 g
 - Cholesterol 112 mg
 - Draslík 1270.8 mg
 - Vláknina 11165.7 mg
 - Vitamín A 11165.7 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0.5 mg
 - Vitamín C 4.4 mg
 - Vitamín E 3.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Sušené švestky zalijeme horkou vodou (500 ml) a necháme je hodinu máčet. Do hrnce nasypeme rýži, zalijeme ji zbylou vodou, osolíme, uvedeme do varu, vaříme 25 minut, poté ji scedíme a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Mezitím smícháme lžíci rostlinného oleje s medem, citronovou šťávou a kari kořením. Dále ostrým nožem napříč rozřízneme čtyři omytá a osušená kuřecí prsa, ale nedokrojíme. Prsa zavřeme a z vnější strany je pomažeme medovou směsí a v zakryté míse je uložíme do chladničky.
 - 
                                3
Nasucho opražíme piniové oříšky, švestky vypeckujeme a s hrozinkami je nasekáme a nasypeme do větší misky. Přidáme vařenou rýži, polovinu piniových oříšků, 1/4 lžičky pepře a po špetce rozemletého nového koření, hřebíčku a skořice a vše dobře promícháme.
 - 
                                4
Kuřecí prsa rozložíme, na vále a rozdělíme na ně rýžovou směs.
 - 
                                5
Maso kolem náplně přeložíme, ovážeme potravinářským motouzem, nebo sepneme párátky a obalíme ve směsi hladké mouky, 1/2 lžičky soli a špetky pepře. Ve velké pánvi na vyšší teplotu rozehřejeme zbývající olej a kuře na něm opečeme 4 - 5 minut na každé straně do zlatohněda.
 - 
                                6
Podáváme posypané druhou polovinou pražených piniových oříšků.