Turecký meruňkový a pomerančový dort
Suroviny
- 500 g Jogurt bílý
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 125 ml Med včelí
 - 50 ml Voda pitná
 - 200 ml Pomerančová šťáva
 - 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Pomeranče
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Skořice mletá
 - 2 šálek Samokypřicí mouka
 - 1 hrnek Meruňky sušené
 - 1 hrnek Pistácie pražené
 - 0.5 hrnek Cukr krupice
 - 0.5 hrnek Mandle mleté
 - 3 polévková lžíce Pistácie
 - 2 polévková lžíce Máta
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1137 kcal
 - Sacharidy 135 g
 - Tuky 57 g
 - Sodík 263 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 135 g
 - Cholesterol 88.2 mg
 - Draslík 1756.5 mg
 - Vláknina 29252.3 mg
 - Vitamín A 29252.3 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55 mg
 - Vitamín E 9.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 22.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Velký cedník vyložíme den před pečením mušelínem a vložíme do něj jogurt. Položíme na mísu a pokryjeme umělohmotnou fólií. Necháme stát 12 hodin v lednici. Poté vylijeme tekutinu a jogurt odložíme stranou.
 - 
                                2
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme máslem a dno posypeme mletými pistáciovými oříšky. Formu nakloníme, abychom posypali i vymazané stěny.
 - 
                                3
V misce utřeme máslo s cukrem a pomerančovou kůrou nastrouhanou z jednoho pomeranče. Postupně zašleháme vejce, přidáme jogurt a vymícháme hladké těsto.
 - 
                                4
V další míse smícháme kypřicí prášek s moukou a nasypeme do těsta. Zlehka promícháme a nakonec přidáme nasekané oříšky, nasekané mandle a meruňky. Do připravené formy nalijeme těsto a pečeme 50 minut. Těsto musí zůstat pružné.
 - 
                                5
Mezitím zahřejeme na mírném ohni med, pomerančovou kůru nastrouhanou ze dvou pomerančů, pomerančovou šťávu, vodu a natrhané lístky máty. Cca 6 minut povaříme. Poté scedíme a dáme stranou.
 - 
                                6
Korpus položíme na podnos, dort přelijeme pomerančovým sirupem a necháme vychladnout. Podáváme s menším množství jogurtu ochuceného medem a skořicí. Můžeme dozdobit dílky pomeranče.