Rýže s čočkou a cibulovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 573 kcal
 - Sacharidy 50 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 142 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 41 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 341 mg
 - Vláknina 18455 mg
 - Vitamín A 18455 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čočku důkladně propláchneme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce, zalijeme dostatečným množstvím vody, osolíme, přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni přibližně 30 minut, než změkne. Uvařenou scedíme přes síto a necháme okapat.
 - 
                                2
Rýži propláchneme a necháme v sítu okapat. V hluboké větší pánvi rozehřejeme olej a rýži na něm krátce osmahneme, pak přilijeme 4 dl vody, osolíme, zakryjeme poklicí a na mírném ohni vaříme 15 minut, dokud není měkká. Pak pánev sundáme z ohně a rýži v ní necháme ještě 5 minut přiklopenou stát.
 - 
                                3
Cibulovou omáčku si připravíme tak, že 2 oloupané cibule nakrájíme na tenké plátky, 2 oloupané stroužky česneku prolisujeme a cibuli i česnek osmažíme na pánvi v 1 dl olivového oleje. Směs pak smícháme metlou s rajčatovým protlakem, přivedeme k varu a krátce provaříme.
 - 
                                4
Uvařenou čočku přidáme k rýži, promícháme vidličkou, zalijeme omáčkou a znovu důkladně promícháme. Směs necháme na mírném plameni ještě 10 minut prohřát.
 - 
                                5
Tato rýže je vhodnou přílohou především ke grilovaným rybám a krevetám.