Bábovka s polevou z instantní kávy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 925 g Cukr moučkový
  • 165 g Máslo čerstvé
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 ml Olej slunečnicový
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Zakysaná smetana
  • 4 kávová lžička Káva instantní
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 1 polévková lžíce Kypřicí prášek do pečiva
  • 4 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1261 kcal
  • Sacharidy 191 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 138 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 156 g
  • Cholesterol 319.5 mg
  • Draslík 227.4 mg
  • Vláknina 3273.2 mg
  • Vitamín A 3273.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.3 mg
  • Vitamín E 9.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 170 °C.

  • 3

    Žloutky oddělíme od bílků.

  • 4

    V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, solí a s 225 g cukru. Ve směsi uděláme důlek, do něj vlijeme olej, žloutky, vodu, přidáme esenci, strouhanou citronovou kůru a metlou vyšleháme hladké těsto.

  • 5

    V další míse z bílků našleháme mixerem tuhý sníh a přidáme kysanou smetanu, 120 g cukru a znovu vyšleháme pevný sníh. Do něj opatrně "zabalíme" moučnou směs.

  • 6

    Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 1 hodinu. Do bábovky vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Hned po upečení nasaíme bábovku na hrdlo láhve, případně velkého kovového trychtýře a necháme vychladnout. Poté přeneseme na servírovací mísu či talíř.

  • 7

    V mezičase, než bábovka vychladne, připravíme krém.

  • 8

    Instantní kávu smícháme se 4 lžícemi horké vody a necháme zchladnout.

  • 9

    Šlehačem ušleháme 575 g cukru s máslem, přidáme vychladlou kávu a vyšleháme hladký krém.

  • 10

    Bábovku zdobíme krémem pomocí širokého nože nebo stěrky.

Komentáře k receptu