Bábovka s mákem a švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Cukr krupice
  • 140 g Švestky sušené
  • 150 g Mák mletý
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Vaječný bílek slepičí
  • 4 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 3 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 971 kcal
  • Sacharidy 117 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 92 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 92 g
  • Cholesterol 445.4 mg
  • Draslík 624.8 mg
  • Vláknina 21545 mg
  • Vitamín A 21545 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0.3 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 160 °C, formu vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme hrubou moukou. Mouku smícháme s mletým mákem. Bílky se 100 g cukru ušleháme do pevného sněhu. Sušené švestky vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat.

  • 2

    Smetanu ušleháme jen do polotuha spolu se 100 g cukru, který jsme smíchali s vanilkovým cukrem. Do smetany vmícháme rozšlehané žloutky, mléko, mouku a švestky. Do těsta lehce vmícháme sníh z bílků a těsto vlijeme do připravené formy. V předehřáté troubě pečeme bábovku 45 minut. Zda je upečená poznáme tak, že vpíchneme špejli do těsta. Pokud se nelepí, je bábovka upečená.

  • 3

    Upečenou bábovku necháme mírně zchladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

  • 4

    Podáváme posypanou moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu