Sladkokyselá hovězí kližka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 270 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Mrkev kořen
  • 800 g Hovězí kližka
  • 75 g Švestky sušené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.3 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Ocet vinný
  • 5 dl Hovězí vývar základní
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 477 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 194 g
  • Sodík 530 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 8.7 mg
  • Draslík 292.8 mg
  • Vláknina 8917.3 mg
  • Vitamín A 8917.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.3 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kližku omyjeme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Nakrájené maso opečeme zprudka na rozpáleném sádle a pak jej vyndáme.

  • 2

    V tuku osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli, přidáme maso, zalijeme vývarem a přiklopené pozvolna dusíme asi 2 hodiny. Dle potřeby podléváme vodou.

  • 3

    Asi tak 2 hodiny před vařením si nakrájíme na čtvrtky sušené švestky, smícháme 1 dl vody s 0.5 dl vinného octa a vložíme rozkrájené švestky, aby nám nabotnaly.

  • 4

    Očištěnou mrkev nakrájíme na tenká kolečka a asi po hodině dušení masa ji k němu přidáme.

  • 5

    Nabobtnalé švestky přidáme k masu asi tak půl hodiny před koncem dušení.

  • 6

    Jakmile je maso měkké, rozmícháme 1 lžíce škrobové moučky v octové vodě a zahustíme omáčku. Dle chuti osolíme, opepříme a necháme ještě chvilku zlehka povařit.

  • 7

    Podáváme s noky.

Komentáře k receptu