Svíčková na smetaně s brusinkovým terčem

Hodnocení 6x 2x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 50 g Citrony
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 37.5 g Slanina vepřová
  • 25 g Sůl
  • 100 g Tuk
  • 30 g Cukr krupice
  • 1 g Bobkový list
  • 250 g Zelenina kořenová
  • 1 g Nové koření celé
  • 750 g Hovězí maso zadní
  • 1 g Pepř černý celý
  • 500 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 50 ml Ocet kvasný lihový
  • 700 ml Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 385 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1057 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 81.6 mg
  • Draslík 32.7 mg
  • Vláknina 2903.8 mg
  • Vitamín A 2903.8 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.7 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 57.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Maso nakrájíme na díly, opláchneme, protkneme slaninou a osolíme.

  • 2

    Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky, mírně osmahneme na tuku, přidáme maso, krátce je opečeme a podlijeme vodou.

  • 3

    K masu přidáme nové koření a pepř, bobkový list, tymián a dobře opláchnutý citron, nakrájený na plátky, zakapeme octem, přikryjeme a maso dusíme (pečeme) pod poklicí doměkka. Během dušení (pečení) maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby doléváme vodu.

  • 4

    Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme světlou jíškou připravenou z másla a prosáté mouky, rozředíme vodou, rozšleháme a za občasného promíchání nejméně 20 minut zvolna vaříme. Během varu přilijeme smetanu.

  • 5

    Nakonec omáčku procedíme, dochutíme solí, cukrem a octem a ještě krátce povaříme.

Komentáře k receptu