Dijonský králík

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Cibule
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 90 g Slanina vepřová
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 20 g Petržel - nať
  • 10 g Majoránka
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 450 ml Vývar drůbeží
  • 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 kg Divoký králík
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 4 polévková lžíce Hořčice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 915 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 1314 mg
  • Bílkoviny 88 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 369.3 mg
  • Draslík 1624.2 mg
  • Vláknina 4212.5 mg
  • Vitamín A 4212.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.1 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Králíka očistíme a naporcujeme. Hořčici smícháme s majoránkou, utřeným česnekem a směsí potřeme porce králíka. Maso dáme do mísy, přikryjeme a necháme 8 hodin marinovat.

  • 2

    V pekáči rozehřejeme máslo s olejem. Když začne máslo pěnit, vložíme porce králíka a zprudka je dohněda opečeme. Vyjmeme je a necháme okapat na papírových ubrouscích.

  • 3

    V pekáči rozškvaříme kostičky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli a smažíme, až cibule změkne a slanina je dozlatova. Přisypeme mouku a 1 minutu mícháme, aby se osmažila. Přiléváme vývar a průběžně promícháváme a vaříme, až omáčka zhoustne.

  • 4

    Do pekáče vrátíme maso, osolíme, opepříme a znovu přivedeme k varu. Přikryjeme a podusíme asi 1,5 hodiny v předehřáté troubě při 160 °C, až králík změkne. Můžeme dusit i na sporáku.

  • 5

    Králíka přendáme na vyhřáté talíře. Omáčku asi 2 minuty povaříme, až se zahustí tak, že připomíná polevu. Přimícháme smetanu a prohřejeme. Omáčkou zalijeme porce králíka, ozdobíme petrželovou natí a servírujeme.

Komentáře k receptu