Ryba v šafránové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Žampiony čerstvé
  • 750 g Treska skvrnitá
  • 600 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Tymián sušený
  • 1 kávová lžička Řeřicha
  • 1 kávová lžička Tymián čerstvý
  • 0.5 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
  • 0.5 ks Citrony
  • 1 špetka Šafrán
  • 1 špetka Koření pěti vůní
  • 2.5 dl Vývar rybí
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 232 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 529 mg
  • Bílkoviny 38 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 112.2 mg
  • Draslík 766.1 mg
  • Vláknina 2178.5 mg
  • Vitamín A 2178.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 11.7 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Plátky ryby zbavíme kůže a nakrájíme na 4 stejně velké porce. Osolíme, opepříme, okořeníme směsí pěti čínských koření. Plátky dáme na talíř, položíme do bambusového pařáku a na každý kus položíme snítku tymiánu.

  • 2

    Do woku postavíme nízkou kovovou trojnožku a nalijeme vodu až jejímu vrchnímu okraji. Vodu přivedeme k varu, postavíme na trojnožku bambusový pařák, zakryjeme víkem a na woku dáme pokličku. Vaříme na mírném plameni 20 minut, je-li třeba, přilijeme do woku trochu vody. Do horkého rybího vývaru vhodíme šafrán.

  • 3

    Jakmile je ryba měkká, vyndáme ji a udržujeme teplou. Vyprázdníme a vytřeme wok. Rozehřejeme v něm olej a dvě minuty na něm smažíme pokrájené žampiony. Přilijeme šafránový vývar, citronovou šťávu a kůru, tymián a uvedeme do varu. Přidáme nasekanou řeřichu a povaříme 2 minuty.

  • 4

    V misce smícháme solamyl se smetanou, přidáme trochu omáčky z woku, vše vylijeme nazpátek do woku a za stálého míchání vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Rybu podáváme přelité omáčkou.

Komentáře k receptu