Konfitovaný králík s noky
Suroviny
- 50 g Sůl mořská
 - 100 g Špenát listový čerstvý
 - 300 g Brambory
 - 100 g Mouka pšeničná hrubá
 - 500 ml Olej olivový
 - 500 ml Olej rostlinný
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Králík
 - 6 ks Tymián čerstvý
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Česnek
 - 10 ks Nové koření celé
 - 10 ks Pepř černý celý
 - 3 ks Bobkový list
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Petržel nať sušená
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3409 kcal
 - Sacharidy 61 g
 - Tuky 297 g
 - Sodík 5982 mg
 - Bílkoviny 136 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 509.9 mg
 - Draslík 2573.7 mg
 - Vláknina 35430.8 mg
 - Vitamín A 35430.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 170.1 mg
 - Vitamín E 12.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Králíka omyjeme a rozdělíme na čtvrtky. Vložíme do mísy a zasypeme solí. Přidáme rozmarýn, kůru z jednoho citronu, rozmačkané stroužky z jedné palice česneku, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře. Mísu přikryjeme fólií a vložíme na 4 hodiny do lednice marinovat.
 - 
                                2
Marinované porce králíka opláchneme a vložíme do pekáče. K masu přidáme zbylý tymián, zbylé nové koření, pepř, bobkové listy, celé stroužky z druhé palice česneku, zalijeme rostlinným i olivovým olejem, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 130 °C. Necháme konfitovat zhruba 3 hodiny.
 - 
                                3
Jako přílohu připravíme bramborové noky. Brambory oloupeme, omyjeme a ve slané vodě uvaříme do měkka. Poté scedíme, propasírujeme do mísy a osolíme. Přidáme rozšlehaná vejce se žloutkem, přimícháme tolik mouku, aby vzniklo tuhé těsto, které vypracujeme na vále. Vytvoříme podlouhlý váleček, z kterého krájíme menší kousky, vyválíme na tenčí válečky a šikmo krájíme nočky. Takto připravené nočky vhazujeme do vroucí vody a vaříme zhruba 4 minuty.
 - 
                                4
Cibuli nakrájíme nadrobno a na kousku másla zpěníme, přidáme okapané uvařené noky, zlehka orestujeme a zasypeme drobně posekanou petrželovou natí.
 - 
                                5
Listový špenát opláchneme a necháme okapat. V kastrolu na másle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, na plátky nakrájený česnek, přidáme listy špenátu, osolíme, opepříme a zlehka orestujeme. Takto připravený špenát necháme na ubrousku okapat od přebytečného tuku.
 - 
                                6
Noky i špenát držíme před závěrem konfitování králíka až do podávání na teple.