Křehký meruňkový páj

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 600 g Meruňky
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 130 g Máslo čerstvé
  • 100 g Piškoty cukrářské
  • 100 g Cukr krupice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Karambola
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Mléko polotučné
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 267 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 63 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 98.6 mg
  • Draslík 155.8 mg
  • Vláknina 3829.2 mg
  • Vitamín A 3829.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.2 mg
  • Vitamín E 10 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve smícháme mouku, máslo, cukr, mléko, žloutky a špetku soli a vypracujeme soudržné těsto, které dáme ve fólii do lednice. Necháme asi hodinu vychladit.

  • 2

    Rozvírací formu vymažeme a vysypeme rozdrobenými piškoty.

  • 3

    Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Karambolu rovněž omyjeme a osušenou nakrájíme na plátky.

  • 4

    Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenký kulatý plát a vložíme do formy. Naskládáme meruňky (klenbou vzhůru) a plátky karamboly.

  • 5

    Přebývající těsto oddělíme a vyválíme z něj další kulatý tenký plát. Tímto zakryjeme ovoce, okrajem přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch propíchneme vidličkou.

  • 6

    Troubu předehřejeme na 225C, koláč pečeme dozlatova asi 25minut.

  • 7

    Páj servírujeme posypaný moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu