Bujon se smrži

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Houby sušené
  • 100 g Petržel kořen
  • 150 g Smrže nakládané
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 3 ks Jalovec
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 423 kcal
  • Sacharidy 45 g
  • Tuky 133 g
  • Sodík 702 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1473.1 mg
  • Vláknina 30689.4 mg
  • Vitamín A 30689.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 44 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 40.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nakládané smrže scedíme a necháme odkapat, pak je nakrájíme na kostičky. Jarní zelenou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.

  • 2

    V hrnci na rozpuštěném másle cibuli zpěníme, přidáme smrže a dusíme asi 3 minuty. Přilijeme 1 litr houbového bujonu, dochutíme solí, pepřem, promícháme a podáváme.

  • 3

    Bujon z hub [30579]:

  • 4

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 5

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 6

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 7

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 8

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 9

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu