Studený telecí bujon s citronem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kedlubna
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 600 g Telecí maso přední
 - 500 g Telecí kosti
 - 4 krajíc Chléb celozrnný žitný
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Citrony
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř bílý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 4 polévková lžíce Sherry brandy
 - 1 polévková lžíce Meduňka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 558 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 197 g
 - Sodík 724 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 255 mg
 - Draslík 1247.9 mg
 - Vláknina 18540 mg
 - Vitamín A 18540 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 137.3 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z omytého, chemicky neošetřeného citronu nastrouháme kůru. Čerstvou opláchnutou meduňku drobně pokrájíme.
 - 
                                2
4 krajíce černého žitného chleba nasucho opečeme v toustovači.
 - 
                                3
Připravíme pepřové máslo. Do misky dáme 40 g změklého másla, přimícháme 1 lžičku naloženého zeleného pepře, 2 špetky soli a 2 špetky hrubě pomletého bílého pepře. Máslo dobře s pepřem promícháme.
 - 
                                4
Z 1 litru čistého vychlazeného telecího bujonu odebereme opatrně z povrchu tuk, přimícháme 4 lžíce Sherry brandy, citronovou kůru, pokrájenou meduňku a podáváme s opečeným černým žitným chlebem, potřeným pepřovým máslem.
 - 
                                5
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.