Bujon z mušlí se zelenou fazolí
Suroviny
- 500 g Brambory
- 300 g Rajčata
- 200 g Fazolové lusky zelené
- 500 g Mušle Venušiny
- 250 g Rybí hlavy
- 250 g Rybí odřezky
- 150 g Slávky nakládané
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 3 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 8 ks Mušle svatojakubské
- 2 špetka Nové koření mleté
- 2 špetka Zázvor mletý
- 3 špetka Šafrán
- 2 špetka Chilli koření mleté
- 3 stroužek Česnek
- 0.5 l Víno bílé
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Griotka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Máslo bylinkové
- 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 813 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1408 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 64 g
- Cholesterol 56.4 mg
- Draslík 1709.1 mg
- Vláknina 15464.7 mg
- Vitamín A 15464.7 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané omyté brambory pokrájíme na menší kostky. Zelené fazolové lusky očistíme, omyjeme a nakrájíme na menší dílky. Oloupanou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi na bylinkovém másle cibuli dozlatova orestujeme.
-
2
Nakládané slávky scedíme, dáme do mísy, zalijeme třešňovicí a marinujeme asi 10 minut.
-
3
V hrnci rozehřejeme máslo, přimícháme černý pepř, pak fazolové lusky a krátce podusíme. Přilijeme 1 litr bujonu z mušlí, přidáme brambory a bujon přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme 5 minut. Doložíme marinované slávky, 3 špetky šafránu, dochutíme solí, pepřem a vaříme ještě asi 4 minuty.
-
4
Před podáváním přimícháme restovanou cibuli.
-
5
Bujon z mušlí a ryb [30049]:
-
6
Omyjeme 0.5 kg rybích odřezků - např. hlavy, hřbetní kosti ap. a odložíme do mísy. Dobře očistíme a omyjeme 8 ks svatojakubských a 0.5 kg Venušiných mušlí a přidáme je k rybím odřezkům.
-
7
Omyjeme a rozkrojíme chilli papričku, zbavíme ji semínek a pokrájíme na menší kousky. 3 ks očištěné šalotky pokrájíme nadrobno, oloupaný česnek prolisujeme a spolu s mušlemi a rybími odřezky za občasného promíchání dusíme ve větším hrnci na bylinkovém másle přibližně 5 minut.
-
8
Pak přilijeme 1/2 litru bílého vína a 1 litr vody, přidáme mleté nové koření, pepř a chilli a zázvor. Polévku přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme 20 minut. Do polévky přidáme omytá pokrájená rajčata a vaříme dalších 10 minut.
-
9
Uvařenou polévku dáme vychladit, pak ji přecedíme přes husté síto do druhého hrnce a dochutíme solí. Takto získáme čistý bujon.
-
10
Mušle vyjmeme z lastur a podáváme s opečenou bagetou na bylinkovém másle.