Vývar Santa Fé s kukuřičnými plackami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 270 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Cibule
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 200 g Maso mleté - mix
  • 100 g Chilli paprička
  • 100 g Kukuřice cukrová nakládaná
  • 200 g Mouka kukuřičná
  • 200 g Petržel kořen
  • 280 g Fazole červené sterilované
  • 40 ml Tequila
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 0.16 polévková lžíce Olej sezamový
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 3 polévková lžíce Omáčka hot salsa
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 978 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 125 g
  • Sodík 749 mg
  • Bílkoviny 60 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 222.6 mg
  • Draslík 1722.8 mg
  • Vláknina 23809.5 mg
  • Vitamín A 23809.5 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 122.7 mg
  • Vitamín E 3.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K této pikantní polévce připravíme kukuřičné placky. Do misky nasypeme 200 g kukuřičné mouky, přilijeme 1,5 dl vody, ochutíme špetkou soli se špetkou chilli a těsto vymícháme. Přeneseme je na pomoučený vál (1 lžíce hladká mouka), znovu těsto dobře pomocí rukou prohněteme a rozdělíme na 4 díly. Z každého dílu vytvarujeme kuličku, kterou vyválíme na tenkou placku.

  • 2

    Kukuřičné placky opečeme dozlatova z každé strany na rozpáleném oleji. Upečené placky překrojíme a podáváme k horkému vývaru Santa Fé s červenou fazolí.

  • 3

    Vývar Santa Fé s červenou fazolí [27726]:

  • 4

    Konzervované červené fazole scedíme. 1 litr ostré cibulové polévky (nescezené) přivedeme k varu. Vložíme do ní 280 g červených fazolí, přimícháme 2-3 lžíce ostré omáčky typu hot salsa (např.: Marie Sharps Beware Hot Sauce), polévku dochutíme pepřem, mletou paprikou, lžičkou cukru a solí. Vše povaříme maximálně 10 minut a podáváme. Polévka je velmi pikantní.

  • 5

    Ostrá cibulová polévka [27679]:

  • 6

    Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme ji na tenké plátky. Petrželku opláchneme a drobně pokrájíme.

  • 7

    Chilli papričky omyjeme, odstraníme z nich jadérka a pokrájíme je na nudličky. Sterilovanou sladkou kukuřici scedíme a necháme odkapat.

  • 8

    Do misky dáme 200 g mletého masa, žloutek, sůl, pepř, prolisovaný česnek a 3 lžíce polohrubé mouky. Masovou směs dobře promícháme a vytvarujeme knedlíčky.

  • 9

    V pánvi rozpustíme máslo s olejem, na kterém cibuli s česnekem restujeme dozlatova. Přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru, 1,5 dl bílého vína a povaříme 5 minut. Postupně do vývaru vložíme masové knedlíčky, pokrájené chilli papričky, vaříme 8 minut, nakonec přidáme kukuřici a vše povaříme ještě 5 minut. Polévku dochutíme solí a 40 ml tequilly. Necháme přejít varem a podáváme.

  • 10

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 11

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 12

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 13

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 14

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

  • 15

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 16

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu