Merenkový dort se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 120 g Ořechy vlašské
  • 50 g Cukr vanilka
  • 240 g Cukr moučkový
  • 9 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.5 l Smetana čerstvá ke šlehání
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 467 kcal
  • Sacharidy 44 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 76 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 140.1 mg
  • Vláknina 2250 mg
  • Vitamín A 2250 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme strouhané ořechy a 3 bílky a důkladně utřeme. Přidáme 120 g moučkového cukru a vanilku a znovu utřeme. Z ostatních bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbylý cukr (2 lžíce odložíme na posypání) a zlehka jej vmícháme do připravené směsi, současně s moukou.

  • 2

    Těsto vložíme do kornoutu, na plech vyložený pečicím papírem vytvoříme cca 10 hubinek, poprášíme je lžící cukru a zvolna upečeme v mírně vyhřáté troubě. Ze zbylé hmoty uděláme na papír na plechu dva kulaté plásty, posypeme zbylým cukrem a také zvolna upečeme. Necháme vychladnout, každý nakrájíme na cca 10 dílů, polovinu jich složíme na dortovou mísu, potřeme ušlehanou smetanou, oslazenou vanilkovým cukrem a na ni složíme zbylé dílky. Povrch dozdobíme šlehačkou a upečenými hubinkami. Nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu