Jablečný tradiční koláč
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 657 kcal
- Sacharidy 86 g
- Tuky 33 g
- Sodík 69 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 38.3 mg
- Draslík 206.8 mg
- Vláknina 10185.3 mg
- Vitamín A 10185.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V míse smícháme mouku a sůl, přidáme tuk a máslo a zpracováváme až získáme drobenku. Přilijeme vodu, vymícháme těsto, zabalíme ho a necháme chladit 30 minut. 
- 
                                2Dvě třetiny těsta vyválíme na tenkou placku, vyložíme mělkou kulatou formu o průměru 20 cm. 
- 
                                3Smícháme oloupaná a nakrájená jablka zbavená jádřinců s cukrem a skořicí a poklademe těsto ve formě. 
- 
                                4Ze zbylého těsta vyválíme plát, kterým přikryjeme těsto s náplní. Lem těsta namočíme vodou, položíme přes něj plát těsta a okraje přitiskneme k sobě. Přečnívající kraje odřízneme a spojíme dohromady. 
- 
                                5Odřezané zbytky vyválíme a vykrájíme z nich formičkou různé tvary na ozdobení koláče. Navlhčíme je a přilepíme na těsto. 
- 
                                6Povrch koláče potřeme mlékem, uděláme uprostřed 2 malé zářezy a dáme koláč na pečící plech. 
- 
                                7V předehřáté troubě pečeme 20 minut při teplotě 220°C. Poté snížíme teplotu na 180°C a dopékáme 30 minut. 
- 
                                8Můžeme podávat jak teplé, tak studené. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        