Rybízová marmeláda
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 437 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 1 g
- Sodík 6 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 111 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 645.6 mg
- Vláknina 0 mg
- Vitamín A 0 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 362 mg
- Vitamín E 2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Rybíz důkladně očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Necháme okapat. Dáme do kastrolu, podlijeme 2 dl vody a rozmačkáme. Hrnec přiklopíme a na středním ohni rybíz vaříme až do jeho rozvaření. Stáhneme z ohně a necháme vychladnout. 
- 
                                2Vychladlý rybíz prolisujme na mlýnku na ovoce. Změříme množství tekutiny a na 1 l a přidáme 800 g cukru. Hrnec vrátíme na sporák a vaříme, aby se rozpustil cukr, za stálého míchání povaříme ještě 10 minut. Přidáme Pektogel, zamícháme, přisypeme ještě Sorban, povaříme 1 minutu a marmeládu stáhneme ze sporáku. 
- 
                                3Hotovou marmeládou plníme připravené sklenice. Dobře je uzavřeme, obrátíme víčky dolu na 5 minut, potom zase obrátíme. Necháme marmeládu vychladnout a uskladníme na suchém a chladném místě. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        