Bylinkový aspik s uzeným kolenem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 250 g Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Maizena - kukuřičný škrob
  • 5 ks Cibule
  • 6 ks Pečivo pšeničné běžné máslové
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 ks Šalotka
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 7 stroužek Česnek
  • 4 l Vývar drůbeží
  • 1.5 dl Víno bílé
  • 2.5 dl Ocet bílý vinný
  • 2.4 kg Vepřová kýta uzená
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Majoránka
  • 0.5 polévková lžíce Skořice mletá
  • 3 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 3 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1397 kcal
  • Sacharidy 65 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 4825 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 65 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 487.8 mg
  • Vláknina 16009.2 mg
  • Vitamín A 16009.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté čerstvé bylinky tymián, rozmarýn a majoránku svážeme nití. Omytá uzená kolena vložíme do většího hrnce, zalijeme vývarem, přidáme 5 kusů očištěné a pokrájené cibule, 7 stroužků česneku, 1 lžíci soli, lžičku celého pepře a 4 ks nového koření a svazek bylinek. Vývar s masem přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a pod poklicí maso vaříme 3 hodiny. Vaříme tak, že vývar jen mírně probublává. Během vaření doléváme vývarem, aby maso bylo ponořené.

  • 2

    Uvařené maso bude velmi měkké a měly by zbýt 2 litry silného vývaru. Maso vyjmeme, vychladlé vykostíme, odstraníme kůži, žilky a šlachy. Maso pokrájíme na kostky, které rozdělíme do větších porcelánových misek. Očištěnou šalotku pokrájíme na osminky a přidáme ji k masu. Silný aspikový vývar přecedíme přes síto do druhé nádoby. Poté nalijeme do misek s masem a cibulí. Maso musí zůstat pod hladinou. Misky s aspikem odložíme do chladničky na 12 hodin.

  • 3

    Druhý den připravíme k aspiku sladkokyselý skořicový sirup: do rendlíku dáme 1.5 dl bílého vína, 250 g cukru, 2.5 dl bílého vinného octa, 0.5 lžíce mleté skořice a 1 lžičku Maizeny. Vše důkladně rozmícháme a za stálého míchání vaříme 1 minutu. Poté sirup odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Očistíme a omyjeme jarní cibulky. Pokrájíme je i s natí na tenké kroužky. Aspik s uzeným vyklopíme z misek na talíře, polijeme podle chuti sirupem, ozdobíme jarní cibulkou a podáváme s bílým pečivem.

Komentáře k receptu