Vařené preclíky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Droždí
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 242 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 8 g
  • Sodík 566 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 83.2 mg
  • Draslík 84.8 mg
  • Vláknina 3044.7 mg
  • Vitamín A 3044.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku smícháme se špetkou soli a s citronovou kůrou. V 50 ml vlažného mléka smíchaného s troškou cukru necháme vykynout droždí. Ve zbylém vlažném mléce rozmícháme žloutky a rozpuštěné máslo. Vlijeme spolu se vzešlým kváskem do mouky, vypracujeme tuhé těsto. Necháme je na teplém místě vykynout.

  • 2

    Z těsta tvarujeme dlouhé tenké válečky, formujeme je do tvaru preclíků. Necháme ještě chvíli kynout.

  • 3

    Do poloviny hlubší pánve nalijeme vodu a uvedeme ji do varu. Do vody vkládáme preclíky a když vyplavou na povrch, vyjmeme je na plech vyložený pečicím papírem.

  • 4

    Preclíky posypeme hrubozrnnou solí, případně mákem a zprudka je upečeme v horké troubě.

Komentáře k receptu