Sušenkový koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 115 g Cukr krupice
  • 225 g Sušenky BeBe světlé jemné
  • 70 g Máslo čerstvé
  • 80 g Čokoláda hořká
  • 125 ml Voda pitná
  • 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Želatina
  • 4 polévková lžíce Sherry brandy
  • 4 polévková lžíce Krém smetanový kakaový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 978 kcal
  • Sacharidy 91 g
  • Tuky 59 g
  • Sodík 267 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 88 g
  • Cholesterol 382.8 mg
  • Draslík 186 mg
  • Vláknina 6512.5 mg
  • Vitamín A 6512.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 190 °C.

  • 2

    Sušenky rozválíme válečkem, vsypeme do mísy s polovinou krupicového cukru, zalijeme rozpuštěným máslem a řádně promícháme. Směs natlačíme do koláčové formy a v předehřáté troubě pečeme asi deset minut. Koláč necháme vychladnout.

  • 3

    V rendlíku rozpustíme ve vodní lázni želatinu s vodou, přidáme polovinu cukru, žloutky a za stálého míchání zahříváme, ale nevaříme, až směs zhoustne. Odstavíme a vmícháme brandy a kakaový krém. Směs vychladíme ve vodní lázni za občasného míchání. Hlídáme, aby nám krém příliš neztuhl.

  • 4

    V míse umixujeme do pěny bílky se špetkou soli, vmícháme moučkový cukr a po částech zamícháme do vychladlé směsi se žloutky.

  • 5

    Vyšleháme šlehačku a rovněž vmícháme do žloutkové směsi. Poté vlijeme do koláče ze sušenek a necháme v lednici vychladit asi tři hodiny. Před podáváním zdobíme čokoládovými hoblinkami.

Komentáře k receptu