Polentový dort s mandlemi a ostružinami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Cukr třtinový
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 350 g Ostružiny
  • 75 g Mandle plátky
  • 75 g Polenta
  • 150 g Mouka pšeničná hladká
  • 285 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Citrony
  • 1 ks Pomeranče
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 4 polévková lžíce Solamyl - bramborový škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 897 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 270 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 68 g
  • Cholesterol 255.8 mg
  • Draslík 416.9 mg
  • Vláknina 14087.7 mg
  • Vitamín A 14087.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 68.5 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 39.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme a vyložíme pečicím papírem.

  • 2

    Máslo s třtinovým cukrem utřeme do světlého krému. Potom postupně přimícháváme rozšlehaná vejce, mouku, sůl, kypřicí prášek, polentu, citronovou šťávu z 1 citronu a nastrouhanou kůru ze 2 citronů.

  • 3

    Těsto přemístíme do formy a pečeme 25 minut. Necháme 20 minut chladnout na mřížce, poté nožem odlepíme okraje korpusu od formy, vyklopíme a necháme hodinu chladnout. Korpus podélně rozřízneme.

  • 4

    Na prudkém ohni vaříme ostružiny se 3 lžícemi vody, dokud se nerozmělní. Propasírujeme přes síto do kastrůlku a přidáme 2 lžíce moučkového cukru. Kukuřičný škrob smícháme se 2 lžícemi vody. Přimícháme do ostružinové směsi a cca 2 min povaříme do zhoustnutí. Náplň necháme vychladnout.

  • 5

    Smetanu ušleháme dotuha se zbytkem cukru. Vmícháme nastrouhanou kůru z poloviny citronu a poloviny pomeranče. Jednu část korpusu namažeme ostružinovou náplní a polovinou šlehačkové polevy, přiklopíme druhou částí. Namažeme zbylou polevou a ozdobíme opraženými mandlovými lupínky. Necháme ztuhnout a podáváme.

Komentáře k receptu