Makový koláč ze zakysané smetany
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 20 g Cukr vanilka
 - 200 g Mák mletý
 - 13 g Kypřicí prášek do pečiva
 - 250 g Zakysaná smetana
 - 200 g Cukr moučkový
 - 120 g Cukr moučkový
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Kakao
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 531 kcal
 - Sacharidy 70 g
 - Tuky 25 g
 - Sodík 123 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 70 g
 - Cholesterol 86.4 mg
 - Draslík 434.8 mg
 - Vláknina 12001 mg
 - Vitamín A 12001 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.8 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smetanu vylijeme do mísy, přidáme mouku, kypřící prášek, sodu, vanilkový cukr, rozklepneme celé vejce, vysypeme mletý mák, nastrouhanou kůru z 1 ks citronu, vše dobře vařečkou promícháme a směs vylijeme na máslem vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech, který vložíme do předehřáté trouby a v ní pečeme přibližně 30 minut.
 - 
                                2
Upečený koláč vytáhneme z trouby, necháme vychladnout, povrch koláče potřeme krémem, odložíme do ledničky ztuhnout krém a nakrájíme na vetší kostky.
 - 
                                3
Poleva: Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme cukr, horkou vodu, kakao a dobře na pánvi promícháme, vznikne nám hladká poleva.