Královnin mandlový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 14

Suroviny

  • 120 g Čokoláda hořká
  • 50 g Mandle
  • 60 g Mandle
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hrubá
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 120 g Ořechy vlašské
  • 200 g Cukr krupice
  • 13 g Kypřicí prášek do pečiva
  • 170 g Poleva čokoládová
  • 100 g Cukr moučkový
  • 100 g Marcipánová hmota surová
  • 200 g Marcipánová hmota surová
  • 100 g Džem pomerančový
  • 100 g Džem pomerančový
  • 2.8 g Hera
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 5 ks Vaječný bílek slepičí
  • 5 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 516 kcal
  • Sacharidy 70 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 55 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 138 mg
  • Draslík 295.1 mg
  • Vláknina 5193.9 mg
  • Vitamín A 5193.9 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.7 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Půlku dávky cukru dáme do misky, přidáme žloutky, vyšleháme na hladkou pěnu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, který rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme žloutkovou pěnu, vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku, citrónovou kůru a skořici. Mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem, smícháme s pomletými ořechy a na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládou, přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné vlažné máslo. Všechny suroviny důkladně promícháme a smícháme s prvním dílem. Nakonec přidáme druhý díl sněhu a zlehka promícháme.

  • 2

    Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut. Korpus po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté vyklopíme, necháme úplně vychladnout a vodorovně rozřízneme.

  • 3

    Pracovní vál posypeme moučkovým cukrem a rozválíme na něm dva díly marcipánu o velikostí celého dortu. Spodní díl korpusu potřeme džemem, posypeme pomletými mandlemi. Na povrch položíme marcipán, opět potřeme džemem, ten zase posypeme mletými mandlemi a položíme další díl marcipánu tak, aby se obalily také stěny dortu. Marcipán pěkně uhladíme. Nakonec povrch dortu přelijeme v horké vodní lázní rozpuštěnou čokoládou a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním krájíme na trojúhelníkové porce. Klademe na jednotlivé dezertní talířky a podáváme.

Komentáře k receptu