Citronový dort s mandlemi

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Mandle
  • 100 g Pistácie
  • 150 g Kandovaná citronová kůra
  • 200 g Cukr krupice
  • 100 g Mouka polohrubá
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 50 g Kandované ovoce
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 balení Poleva citronová
  • 1.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 2 polévková lžíce Pšeničná mouka hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 731 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 121 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 86 g
  • Cholesterol 375.2 mg
  • Draslík 497.4 mg
  • Vláknina 14465.5 mg
  • Vitamín A 14465.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.3 mg
  • Vitamín E 9.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dort budeme péci v troubě předehřáté na 160 °C.

  • 2

    Spařené mandle oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pistácie a kandovanou citronovou kůru nakrájíme nadrobno.

  • 3

    V míse šlehačem ušleháme žloutky s cukrem do pěny, přimícháme mandle, pistácie, kandovanou kůru, strouhanou kůru z citronu a dobře promícháme. Poté vmícháme po částech mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.

  • 4

    Těsto vložíme do formy, povrch uhladíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je dort upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.

  • 5

    Upečený dort necháme asi 5 minut chladnout, poté opatrně vyjmeme z formy a na mřížce necháme zcela vychladnout.

  • 6

    Polevu připravíme podle návodu, potřeme jí celý dort, posypeme drobně pokrájeným kandovaným ovocem a necháme ztuhnout.

Komentáře k receptu