Perníčky z tmavé žitné mouky
Suroviny
- 250 g Penam žitná mouka tmavá chlebová
- 100 g Čokoláda na vaření
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Cukr moučkový
- 100 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Soda jedlá
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Med včelí
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Koření perníkové
- 1 polévková lžíce Kakao - prášek
- 2 polévková lžíce Káva turecká
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 298 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 6 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 99.1 mg
- Draslík 42.9 mg
- Vláknina 3201.4 mg
- Vitamín A 3201.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 62.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V míse smícháme žitnou tmavou mouku, hladkou mouku, moučkový cukr, perníkové koření, kakao a jedlou sodu. 
- 
                                2V kastrůlku v troše ohřátého mléka rozpustíme med, přidáme vejce, rum a silnou kávu. Vlijeme do mísy k suchým surovinám a vypracujeme vláčné těsto. 
- 
                                3Dobře propracované těsto necháme odpočinout v chladu nejlépe do druhého dne. 
- 
                                4Těsto rozválíme na plát a vykrajujeme různé tvary perníčků. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem. 
- 
                                5Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 10 minut. 
- 
                                6Po vychladnutí perníčky máčíme v čokoládě a zdobíme podle vlastní fantazie. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        