Dort fazolový
Suroviny
- 180 g Cukr moučkový
 - 180 g Fazole bílé
 - 600 ml Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Citronová kůra
 - 1 špetka Vanilka mletá
 - 4 polévková lžíce Tuk rostlinný
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 - 2 polévková lžíce Žemle tuková
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 218 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 55 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 36 g
 - Cholesterol 92 mg
 - Draslík 440.1 mg
 - Vláknina 6915.9 mg
 - Vitamín A 6915.9 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.2 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Předem namočené fazole v čerstvé vodě uvaříme a prolisujeme.
 - 
                                2
Polovinu cukru utřeme se žloutky do pěny, přidáme vanilku, citrónovou kůru a vmícháme prolisované fazole.
 - 
                                3
Do nastrouhané žemle vmícháme kypřicí prášek. Z bílků ušleháme tuhý sníh, po částech zašleháme druhou polovinu cukru, spojíme se žloutkovou pěnou smíchanou s fazolemi. Na závěr obracením těsta vmícháme žemli s práškem.
 - 
                                4
Dortovou formu silně vymastíme tukem, vysypeme hrubou moukou, těsto do ní vložíme a pečeme 30–40 minut.
 - 
                                5
Dort necháme vychladnout, rozkrojíme a naplníme krémem dle vlastního výběru.