Švýcarský čokoládový dort
Suroviny
- 120 g Čokoláda hořká
 - 225 g Čokoláda hořká
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 125 g Máslo čerstvé
 - 300 g Cukr krupice
 - 340 g Mouka polohrubá
 - 125 g Zakysaná smetana
 - 300 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 250 ml Voda pitná
 - 2 kávová lžička Voda z pomerančových květů
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 811 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 36 mg
 - Bílkoviny 9 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 152 mg
 - Draslík 262.5 mg
 - Vláknina 7389.2 mg
 - Vitamín A 7389.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 23.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V rendlíku rozpustíme čokoládu. Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky ušleháme s 250 g cukru a 120 g másla do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládu, mouku, zakysanou smetanu, pomerančovou vodu a 250 ml pitné vody. Třeme až se všechny suroviny promísí. Potom lehce vmícháme sníh.
 - 
                                2
Těsto nalijeme do formy o průměru 25 cm, kterou vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 45 minut. Hotový dort necháme 10 minut stydnout na mřížce, potom sejmeme postranní kruh a dort necháme na spodním kruhu formy.
 - 
                                3
Připravíme si krém: v hrnci se silným dnem přivedeme k varu smetanu, čokoládu na vaření, máslo a vše povaříme na hustý krém. V pokojové teplotě necháme zcela vychladnout, pak krém šlehačem vyšleháme na jemný krém.
 - 
                                4
Z dortu odstraníme dno formy, vodorovně ho prořízneme na dva pláty a oba pomažeme krémem a složíme na sebe. Zbytkem krému pomažeme vršek a boky dortu.
 - 
                                5
Smetanu vyšleháme se zbytkem cukru na pevnou šlehačku, přendáme ji do sáčku se širokým hvězdicovým nástavcem a vršek dortu ozdobíme mřížkou a ozdobným lemem.