Vasův dort s pomerančem
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
 - 75 g Cukr krupice
 - 60 g Cukr krupice
 - 200 g Ořechy vlašské
 - 30 g Čokoláda hořká
 - 250 g Cukr krupice
 - 75 g Mandle
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 g Višně
 - 5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Pomeranče
 - 6 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 dl Voda pitná
 - 0.125 dl Mléko polotučné
 - 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 265 kcal
 - Sacharidy 28 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 48 mg
 - Bílkoviny 8 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 166.1 mg
 - Draslík 167.6 mg
 - Vláknina 3412.6 mg
 - Vitamín A 3412.6 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.3 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve spaříme mandle, oloupeme je a pomeleme, pak pomeleme i vlašské ořechy a každý druh si odložíme zvlášť.
 - 
                                2
Chemicky neošetřený pomeranč nastrouháme, dáme do skleničky a k ní vymačkáme pomerančovou šťávu.
 - 
                                3
Připravíme si těsto na korpus: v míse utřeme 4 žloutky se 75 g cukru a postupně k nim přimícháme 10 g hladké mouky, vyšlehaný tuhý sníh z 5 bílků a pomleté mandle. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C přibližně 20-25 minut.
 - 
                                4
Mezitím zhotovíme náplň: 1/8 dl mléka v hrnci svaříme s 60 g cukru, přidáme k němu pomleté vlašské ořechy a při mírné teplotě krátce povaříme a odstavíme z plotny. V misce utřeme 4 žloutky se lžící cukru, přidáme pomerančovou šťávu s kůrou (z jednoho pomeranče), rozehřátou čokoládu a vše přimícháme do vychladlé náplně s ořechy. Ještě si utřeme měkké máslo do pěny a po malých částech ho zašleháme do krému.
 - 
                                5
Uvaříme hustý sirup z 2 dl vody a 250 g cukru, kastrol se sirupem dáme nad páru a postupně do něj zamícháme vyšlehaný tuhý sníh z 6 bílků a vymícháme si hustou a hladkou hmotu, potom hned hrnec stáhneme z plotny a mícháme až do vychladnutí.
 - 
                                6
Na vychladlý dortový korpus navrstvíme ořechový krém.
 - 
                                7
Potom celý dort potřeme sirupovým krémem a zbytek krému dáme do stříkačky a krémem ozdobíme dort podle vlastní fantazie. Dozdobíme kandovanými nebo čerstvými višněmi.
 - 
                                8
 - 
                                9