Jednoduchý citronový dort s mandlemi
Suroviny
- 185 g Máslo čerstvé
 - 100 g Cukr krupice
 - 30 g Mandle
 - 125 g Žervé
 - 155 g Samokypřicí mouka
 - 185 g Tvaroh citronový
 - 220 g Cukr moučkový
 - 125 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 3 polévková lžíce Mandle plátky
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 473 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 40 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 125.8 mg
 - Draslík 61.8 mg
 - Vláknina 1544.4 mg
 - Vitamín A 1544.4 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.7 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Ve velké míse důkladně promícháme máslo, rozšlehaná vejce, krupicový cukr, mouku, citronový tvaroh, mléko a mleté mandle.
 - 
                                2
Vymažeme formu a vyložíme papírem na pečení. Přemístíme do ní těsto a pečeme 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Upečený korpus necháme 5 minut odpočinou ve formě, poté vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Mezitím si připravíme polevu. V mixéru promixujeme cca 1 minutu žervé, citronovou kůru, moučkový cukr a citronovou šťávu. Když nám vznikne roztíratelná hmota, potřeme jí vrchní část vychladlého dortu. Posypeme opraženými mandlovými lupínky, nakrájíme a podáváme.