Rýžový narozeninový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 100 g Maliny
  • 250 g Tvaroh tučný
  • 100 g Rybíz červený
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Kiwi
  • 6 ks Vaječný bílek slepičí
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 ks Kardamom
  • 3 ks Karambola
  • 4 hrnek Mléko plnotučné
  • 1.25 hrnek Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.25 hrnek Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 hrnek Cukr moučkový
  • 1 hrnek Rýže thajská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 761 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 46 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 63 g
  • Cholesterol 138.6 mg
  • Draslík 420.4 mg
  • Vláknina 18332.6 mg
  • Vitamín A 18332.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.7 mg
  • Vitamín E 34 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1072 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oválnou dortovou formu o výšce cca 25cm vymažeme máslem po dně i stranách. Rýži povaříme cca 3min v nesolené vodě, odstavíme a vodu slijeme. Rýži vrátíme zpět do hrnce, přilijeme mléko, přidáme cukr, bobkový list a kardamom. Přivedeme k varu a na mírném ohni za občasného míchání povaříme cca 20min.

  • 2

    Hotovu směs necháme vychladnout, poté z ní vyjmeme bobkový list a kardamom. Vyklopíme do mísy, přidáme smetanu, žloutky a důlkladně promícháme.

  • 3

    Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a přidáme k rýžové směsi. Přelijeme do dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 175C cca 45-50min. Dort musí nakynout a dostat zlatohnědý nádech. Hotový dort necháme přes noc vychladnout a teprve poté vyklopíme z formy.

  • 4

    Šlehačku ušleháme, přimícháme tvaroh, vanilkový extrakt a nastrouhanou citronovou kůru. Korpus zalijeme smetanou, ozdobíme čerstvým ovocem a karmbolou a podáváme.

Komentáře k receptu