Barevný punčový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Čokoláda hořká
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 220 g Mouka pšeničná hrubá
  • 120 g Cukr krupice
  • 160 g Džem rybízový
  • 160 g Džem rybízový
  • 200 g Cukr moučkový
  • 300 g Cukr moučkový
  • 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
  • 0.25 kávová lžička Potravinářská barva
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Pomeranče
  • 10 ks Vaječný bílek slepičí
  • 10 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 0.125 l Voda pitná
  • 0.0625 l Rum
  • 0.0625 l Punč
  • 1 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Punč
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 980 kcal
  • Sacharidy 176 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 139 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 146 g
  • Cholesterol 621.4 mg
  • Draslík 278.3 mg
  • Vláknina 5886.1 mg
  • Vitamín A 5886.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 30.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme cukr se žloutky, strouhanou citronovou kůrou a vanilkou a třeme cca 25 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka promícháme.

  • 2

    Těsto rozdělíme na polovinu a první vlijeme do vymazané a vysypané formy. V rozehřáté troubě upečeme dozlatova. Druhou polovinu rozdělíme na tři díly. První vlijeme do jiné formy a upravíme v podobě trojúhelníku. Vedle něj upravíme stejný tvar z druhého dílu, ale těsto obarvíme 2 kapkami červeného bretonu. Do zbytku těsta zlehka vmícháme nastrouhanou čokoládu a vytvoříme rovněž trojúhelník. Barevné těsto upečeme dozlatova, necháme vychladnout a nakrájíme a kostičky.

  • 3

    První polovinu těsta rozkrojíme na dva plásty a potřeme džemem. Jeden plát dáme do papírem vyložené dortové formy, na něj urovnáme střídavě barevné kostičky namočené v punčovině tak, aby celá plocha byla pokrytá. Přelijeme zbytkem punčoviny a zakryjeme druhým, džemem potřeným plátem těsta. Dort položíme obráceně na suché prkénko, zatížíme a necháme odpočinout do druhého dne. Poté sejmeme formu, povrch potřeme punčovou polevou a dozdobíme zavařeným ovocem.

  • 4

    Na punčovinu rozmícháme cukr ve studené vodě a svaříme. Vmícháme džem a povaříme další 2 minuty. Směs necháme vychladnout a pak do ní vmícháme šťávu z pomeranče a citronu, rum a punč. V punčovině rychle namáčíme kousky těsta.

  • 5

    Na polevu mícháme do zhoustnutí cukr s horkou vodou, 2 kapkami červeného bretonu a dle potřeby punče.

Komentáře k receptu