Pražský dort se šlehačkou
Suroviny
- 500 g Máslo čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 g Mouka pšeničná hrubá
 - 500 g Cukr moučkový
 - 500 g Cukr moučkový
 - 300 g Marmeláda malinová
 - 1 ks Citrony
 - 0.25 ks Pomeranče
 - 15 ks Vejce slepičí
 - 0.25 l Smetana čerstvá ke šlehání
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2187 kcal
 - Sacharidy 262 g
 - Tuky 112 g
 - Sodík 284 mg
 - Bílkoviny 38 g
 - Uhlovodany 191 g
 - Cholesterol 1033.9 mg
 - Draslík 318.5 mg
 - Vláknina 10996.7 mg
 - Vitamín A 10996.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.3 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 107.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
V míse smícháme mouku s cukrem a strouhanou pomerančovou kůrou. Přidáme pět žloutků a utřeme. Poté vmícháme deset celých vajec, znovu utřeme, po kapkách vlijeme rozpuštěné, prochladlé máslo a zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z pěti bílků.
 - 
                                2
Těstem naplníme tři formy různé velikosti, které vymažeme máslem a vysypeme moukou. Složíme je na plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
 - 
                                3
Hotové dorty vyklopíme, necháme vychladnout, potřeme marmeládou a bílou polevou a necháme oschnout. Složíme na sebe, dozdobíme ušlehanou smetanou a podáváme.
 - 
                                4
Polevu umícháme z cukru, šťávy vymačkané z citronu a vroucí vody dle potřeby.