Mandlový dort se žloutkovou náplní
Suroviny
- 55 g Mandle
 - 55 g Mandle
 - 160 g Cukr moučkový
 - 185 g Cukr moučkový
 - 400 g Mouka pšeničná hladká
 - 60 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Citronová kůra
 - 0.25 kávová lžička Tresť vanilková
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 6 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vanilkový lusk
 - 1 l Mléko plnotučné
 - 5 polévková lžíce Džem třešňový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 870 kcal
 - Sacharidy 136 g
 - Tuky 27 g
 - Sodík 45 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 63 g
 - Cholesterol 530.3 mg
 - Draslík 195.3 mg
 - Vláknina 4579.3 mg
 - Vitamín A 4579.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.6 mg
 - Vitamín E 5.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1035.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na vál prosejeme mouku, cukr, přidáme mleté mandle a strouhanou citronovou kůru. Do směsi uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce a žloutek a vanilkovou esenci. Ze surovin vypracujeme hladké kompaktní těsto. Necháme chvíli odpočinout.
 - 
                                2
V mezičase připravíme náplň. V míse umícháme moučkový cukr s hladkou moukou, mletými mandlemi, vejcem a žloutky. Postupně vmícháváme mléko a zrníčka z vanilkových lusků. Vymícháme hladký krém.
 - 
                                3
Dortovou nepřilnavou formu vyložíme polovinou těsta až k okraji. Potřeme rozmíchaným džemem, zalijeme krémem a překryjeme druhou polovinou vyváleného těsta. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 45 minut.
 - 
                                4
Vychladlý dort nakrájíme a podáváme.