Vánoční ořechový dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 40 g Mouka pšeničná hrubá
  • 60 g Ořechy vlašské
  • 140 g Cukr moučkový
  • 120 g Cukr moučkový
  • 60 g Olej rostlinný
  • 15 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 30 g Kakao
  • 160 g Čokoláda na vaření
  • 100 g Čokoláda na vaření
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 ml Mléko plnotučné
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Rum
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 7 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 1 balení Ztužovač šlehačky
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Kakao
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1393 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 105 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 54 g
  • Cholesterol 522.8 mg
  • Draslík 146.7 mg
  • Vláknina 7120 mg
  • Vitamín A 7120 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 267.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse našleháme žloutky s polovinou dávky cukru, po částech vmícháme vodu, prosátou mouku, mleté ořechy a nakonec „zabalíme“ pevný sníh z bílků a druhé poloviny cukru. Těsto vlijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy a v mírně předehřáté troubě pečeme zhruba 30 minut.

  • 2

    Upečený korpus necháme úplně vychladnout.

  • 3

    V mezičase připravíme krém. V mléce rozšleháme škrob a žloutky a za stálého míchání svaříme pudink a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, přimícháme kakao, rum, vanilkový cukr a po částech pudink.

  • 4

    Korpus rozkrojíme na tři placky, které spojíme krémem a potřeme krémem i po obvodu. Dort necháme v chladničce ztuhnout, poté přelijeme polevou. Polevu připravíme z čokolády a másla, které společně umícháme ve vodní lázni.

  • 5

    Dort před podáváním zdobíme pevně ušlehanou smetanou se ztužovačem a sypeme strouhanou čokoládou.

Komentáře k receptu