Švédský dort s mandlovým krémem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 50 g Cukr moučkový
 - 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Máslo čerstvé
 - 80 g Cukr krupice
 - 150 g Mandle
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 4 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 0.12 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 742 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 39 mg
 - Bílkoviny 14 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 220.8 mg
 - Draslík 249.7 mg
 - Vláknina 9084 mg
 - Vitamín A 9084 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 8.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 46.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava těsta: do mísy nakrájíme 120 g změklého másla, přidáme moučkový i vanilkový cukr, žloutek, vše vyšleháme do pěny. Postupně budeme přisypávat hladkou mouku a vypracujeme vláčné, hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme minimálně hodinu odležet v chladničce.
 - 
                                2
Příprava krému: v rendlíku přivedeme k varu 3 - 4 dl vody. Vsypeme do ní mandle a povaříme necelou minutu. Mandle poté scedíme a hned oloupeme, následně je dvakrát až třikrát jemně přemeleme v mlýnku na mák.
 - 
                                3
Změklé máslo nakrájíme na kousky do mísy, s pískovým cukrem vyšleháme do pěny, přidáme celé vejce, pomleté mandle a krém znovu šleháme, až je nadýchaný.
 - 
                                4
Dortovou otevíratelnou formu vytřeme nahrubo máslem. Těsto na vyválíme do kulatáho tvaru tak, aby bylo o 4 cm větší než dortová forma. Na dno položíme plát těsta, okraje zlehka přitiskneme k okraji formy, což vytvoří lem. Těsto pokapeme rumem a vyplníme krémem. Dort dáme do předehřáté trouby na 160 - 170°C, pečeme do zlatova přibližně 30 minut.
 - 
                                5
Upečený dort necháme vychladnout, poté formu otevřeme, dort nakrájíme na porce a podáváme.