Dvoubarevný višňový dort s polevou
Suroviny
- 200 g Máslo čerstvé
 - 275 g Cukr krupice
 - 200 g Mouka polohrubá
 - 20 g Kokosový tuk
 - 200 g Čokoláda 70% kakao
 - 500 ml Mléko plnotučné
 - 1.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 5 ks Vaječný bílek slepičí
 - 5 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Pudinkový prášek - vanilkový
 - 1 špetka Sůl
 - 1 kg Višně
 - 4 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Rum
 - 3 polévková lžíce Koňak vaječný
 - 2 polévková lžíce Kakaový prášek Bio
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1010 kcal
 - Sacharidy 97 g
 - Tuky 41 g
 - Sodík 133 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 94 g
 - Cholesterol 267.6 mg
 - Draslík 344 mg
 - Vláknina 20629 mg
 - Vitamín A 20629 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 416.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pečicí plech vymažeme 25 g másla, dort budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
 - 
                                2
Višně vypeckujeme, opláchneme a necháme okapat (kompotové slijeme).
 - 
                                3
V míse utřeme máslo se 150 g cukru, přidáme žloutky, vanilkový cukr a dobře utřeme. Poté vmícháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a se solí. Na závěr lehce vmícháme pevný sníh z bílků.
 - 
                                4
Polovinu těsta rozprostřeme na plech a uhladíme. Druhou polovinu těsta smícháme s rumem a se zbylým cukrem smíchaným s kakaem. Kakaové těsto rozetřeme na světlé těsto a opět uhladíme. Celý povrch těsta rovnoměrně poklademe višněmi a pečeme v předehřáté troubě zhruba 45-50 minut. Upečené těsto přikryjeme a necháme do druhého dne odležet.
 - 
                                5
Před dokončením si připravíme krém. V troše mléka rozmícháme cukr a pudinkový prášek, zbylé mléko přivedeme do varu, zašleháme pudinkovou směs a povaříme za stálého míchání. Pudink necháme vychladnout, často ho promícháme. Abychom neměli ve vychladlém pudinku žádné hrudky, propasírujeme ho přes síto.
 - 
                                6
Máslo šlehačem rozšleháme a po malých částech střídavě šlehačem zašleháme pudink a vaječný koňak. Pracujeme pečlivě se šlehačem na nejvyšší výkon, aby se krém nesrazil. Hotovým krémem potřeme povrch moučníku a dáme vychladit.
 - 
                                7
Čokoládu ve vodní lázni rozpustíme, vmícháme kokosový tuk a necháme zchladnout, aby byla poleva vlažná. Vychlazený moučník přelijeme polevou a rozetřeme ji až do okrajů. Na polevu můžeme udělat pomocí vidličky ozdobné vlnky.
 - 
                                8
Před podáváním necháme moučník řádně vychladit. Krájíme na kostky.