Jablkový dort 1

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 1000 g Jablka
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Cukr krupice
  • 40 g Cukr moučkový
  • 150 g Marcipánová hmota surová
  • 75 g Pudink vanilkový
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 750 ml jablečná šťáva
  • 2 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2253 kcal
  • Sacharidy 405 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 164 mg
  • Bílkoviny 27 g
  • Uhlovodany 272 g
  • Cholesterol 197.7 mg
  • Draslík 605.9 mg
  • Vláknina 28097 mg
  • Vitamín A 28097 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 73.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře prosejeme mouku a s 80 g cukru, vejcem, solí a rozpuštěným máslem nebo dietním margarínem vymícháme do hladkého těsta.

  • 2

    Těsto zabalíme do folie a necháme v chladu na hodinu uležet.

  • 3

    Omyjeme kyselá jablka, oloupeme, rozkrájíme a zbavíme jádřinců. Na kostičky nakrájíme dužinu, pokapeme citronovou šťávou a zasypeme skořicí. Smícháme dva balíčky pudinku v prášku s trochou jablečné šťávy podle návodu k přípravě a ze zbytku jablečné šťávy a cukru připravíme pudink. Předehřejeme troubu na 175 °C (plynová trouba stupeň 3, horkovzdušná trouba 160 °C). Vyložíme dno formy pečicím papírem.

  • 4

    Vybalíme těsto, vložíme do formy a vytvoříme asi 3 cm vysoký okraj. V předehřáté troubě předpečeme asi 15 minut na střední stupeň.

  • 5

    Promícháme nakrájená jablka s pudinkem a rozprostřeme na předpečené těsto. Dáme dopéct asi na 40 minut na střední stupeň.

  • 6

    Během pečení smícháme moučkový cukr s marcipánovým těstem, vyválíme a vykrájíme asi 1 cm silné proužky. Proužky pokládáme na koláč do mřížky.

  • 7

    Nakonec necháme ještě 15 minut dopéct.

Komentáře k receptu