Engadinský dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 230 g Ořechy vlašské
  • 3 g Sůl
  • 125 g Cukr krupice
  • 230 g Cukr krupice
  • 20 g Citronová kůra
  • 30 g Cukr moučkový
  • 20 ml Med včelí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 497 kcal
  • Sacharidy 59 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 107 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 103.8 mg
  • Draslík 100.6 mg
  • Vláknina 4765.8 mg
  • Vitamín A 4765.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku, krupicový cukr a máslo zpracujeme rukama, přidáme vejce a žloutek, nastrouhanou citronovou kůru, sůl a vypracujeme hladké těsto. Ze dvou třetin těsta na vále vyválíme plát, kterým vyložíme dortovou formu až k okraji.

  • 2

    Na pánvi necháme nasucho zkaramelizovat cukr, zalijeme smetanou a povaříme pár minut. Vmícháme med a půlky ořechů, směs necháme trochu vychladnout a nalijeme na těsto. Přikryjeme plátem zbylého těsta, okraje přimáčkneme k sobě a povrch potřeme ušlehaným žloutkem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Po vychladnutí vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu