Ořechový koláč z Athén
Suroviny
- 150 g Cukr krupice
- 65 g Máslo čerstvé
- 400 g Ořechy vlašské
- 80 g Cukr krupice
- 50 g Mandle
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 4 ks Vejce slepičí
- 0.25 l Voda pitná
- 1 dl Martell cognac
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 37 g
- Sodík 35 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 105.9 mg
- Draslík 263.8 mg
- Vláknina 9215 mg
- Vitamín A 9215 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse utřeme cukr s máslem do pěny, přidáme postupně 4 žloutky, skořici a prosátou mouku s práškem do pečiva a umícháme těsto, do kterého následně vmícháme posekané ořechy (2 lžíce si odložíme na posypání). Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který pomalu vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do máslem vymazané koláčové formy, zarovnáme a posypeme 2 lžícemi odložených ořechů.
-
2
Formu s těstem dáme do předehřáté trouby a pečeme při 175°C přibližně 35 minut.
-
3
Mezitím si uvaříme sirup ze 1/4 litru vody a 80 g cukru. Vodu s cukrem vaříme do zhoustnutí, pak přilijeme 1 dl koňaku, zamícháme a odstavíme.
-
4
Upečený koláč vyjmeme z trouby, polijeme ho sirupem, ozdobíme plátky mandlí a necháme vychladnout.