Křehký koláč s ořechovou nádivkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 100 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 70 g Cukr moučkový
  • 20 g Ořechy lískové
  • 80 g Cukr moučkový
  • 60 g Ořechy lískové pražené
  • 45 g Piškoty dětské
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 špetka Vanilka mletá
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 1 špetka Amonium
  • 1 špetka Citronová kůra
  • 3 polévková lžíce Víno bílé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 731 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 44 g
  • Sodík 60 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 389.4 mg
  • Draslík 174.5 mg
  • Vláknina 5700.6 mg
  • Vitamín A 5700.6 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 38.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, rozválené amonium, strouhanou citronovou kůru, vanilku a nasekané máslo. Uděláme důlek, přilijeme víno, žloutek, vypracujeme těsto a na chladném místě necháme ztuhnout.

  • 2

    Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme, kruhem vykrojíme dva koláče. Jeden vložíme do suché dortové formy, z odkrojených zbytků uděláme váleček, který položíme kolem koláče. Střed potřeme ořechovou nádivkou, zakryjeme druhou polovinou těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a v mírně vyhřáté troubě pečeme cca 60 minut.

  • 3

    Hotový koláč vyklopíme a posypeme cukrem.

  • 4

    Nádivka: smícháme cukr, žloutky a strouhanou citronovou kůru, třeme do zhoustnutí. Poté vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, opražené, nastrouhané ořechy a rozdrobené piškoty. Zlehka promícháme.

Komentáře k receptu