Slezský makový koláč

Hodnocení 3x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 125 g Cukr krupice
  • 125 g Máslo čerstvé
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 200 g Krupička dětská
  • 200 g Mák - semena
  • 175 g Cukr krupice
  • 100 g Tvaroh jemný
  • 50 g Mandle mleté
  • 50 g Rozinky tmavé
  • 1000 ml Mléko polotučné
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Jablka
  • 1 špetka Sůl
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 918 kcal
  • Sacharidy 105 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 68 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 145.8 mg
  • Draslík 335.7 mg
  • Vláknina 13615.8 mg
  • Vitamín A 13615.8 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.4 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, vanilkovou tresť, vejce, změklé máslo a sůl. Podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout.

  • 2

    Na náplň svaříme v kastrůlku mléko s máslem. Postupně vmícháme krupičku, mák a zvolna povaříme za občasného zamíchání 15-20 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

  • 3

    Potom do náplně vmícháme cukr, vanilkovou tresť, tvaroh, mleté mandle, omyté rozinky a nastrouhané jablko.

  • 4

    Připravené těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou formu o průměru 28cm. Okraje těsta vytáhneme, aby vznikl okraj vysoký asi 3cm.

  • 5

    Makovou náplň rozprostřeme do formy na těsto a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

  • 6

    Po částečném vychladnutí vyjmeme z formy a poprášíme moučkovým cukrem.

Komentáře k receptu